Geboorteverlof meemoeders

Gepubliceerd op

Tot nu toe heeft een werknemer tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst enkel recht op verlof ter gelegenheid van de geboorte van een kind waarvan de afstamming langs zijn zijde vaststaat. De afstammingsband wordt geregeld door het Burgerlijk Wetboek.

Via de wet van 13 april 2011 komt hier verandering in. Deze wet kent aan de meemoeder tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst onder bepaalde voorwaarden ook een recht op dit geboorteverlof toe. Een eerste voorwaarde houdt in dat er enkel een wettelijke afstammingsband mag bestaan ten aanzien van één persoon, d.i. de moeder. Is er ook sprake van een wettelijke afstammingsband met de vader,  dan komt dit verlof enkel toe aan de wettelijke vader. Een tweede voorwaarde betreft het bewijs van partnerschap van de meemoeder met de betrokken partner.  Dit bewijs van partnerschap kan worden geleverd door de huwelijksakte, een bewijs van wettelijke samenwoning of door een uittreksel uit het bevolkingsregister waaruit de inschrijving op hetzelfde adres blijkt gedurende minstens drie onafgebroken jaren voorafgaand aan de geboorte.

Werkneemsters die aan voormelde voorwaarden voldoen maken vanaf 20 mei 2011 aanspraak op 10 dagen geboorteverlof door hen te kiezen binnen vier maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling.

De wet bepaalt verder dat het recht op geboorteverlof voor meemoeders verder geen enkel ander recht doet ontstaan dat samenhangt met de opvoeding van het kind, ook niet binnen de sociale zekerheid.

Tot slot verduidelijkt de wet dat wanneer de meemoeder het betrokken kind adopteert, het geboorteverlof in mindering wordt gebracht van het adoptieverlof (adoptieverlof geregeld door artikel 30ter van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten).


Bron : wet van 13 april 2011 tot wijziging, wat betreft de meeouders, van de wetgeving inzake het geboorteverlof, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 10 mei 2011. Deze wet wijzigt artikel 30, § 2, van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, artikel 25 quinquies, § 2, van de wet van 1 april 1936 op de arbeidsovereenkomst wegens dienst op binnenschepen en artikel 39, zevende lid, van de Arbeidswet van 16 maart 1971. Daarnaast worden ook een aantal wijzigingen in de sociale zekerheidsregelgeving aangebracht.