Ingroeibanen voor jongeren: 40 sectoren sloten een akkoord voor meer dan 1.15 miljoen werknemers

Gepubliceerd op

Op 1 oktober zijn er in totaal 40 collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten om ingroeibanen voor jongeren mogelijk te maken. Dat aantal zal nog verder toenemen. Met deze akkoorden worden reeds meer dan 1.15 miljoen werknemers gevat, in grote sectoren zoals bouw en chemie. Dat maakte Vicepremier en Minister voor Werk en Economie Kris Peeters vandaag bekend tijdens zijn keynote speech op het VBO-forum Young Talent in Action.

Hiermee geven de werkgevers en werknemers een enthousiast antwoord op de oproep van Vicepremier en Minister voor Werk en Economie Kris Peeters om in te zetten op ingroeibanen.

Er werd daarbovenop beslist om in 2016 en 2017 telkens 6 miljoen euro vrij te maken voor de sectoren die een cao hebben afgesloten, en daarbij verder gaan dan de verplichte inspanning voor jongeren binnen de inspanningen voor de risicogroepen. Het betreffende KB bepaalt namelijk dat paritaire comités die minstens 0,05% van hun totale loonmassa aan -26-jarigen besteden, een extra financiering ontvangen voor projecten die betrekking hebben op ingroeibanen.

Tijdens de federale begrotingscontrole van maart 2015 werd beslist te investeren in ingroeibanen voor jongeren. Werkgevers moeten 0,1% van hun loonmassa besteden aan de integratie van risicogroepen. Een vierde daarvan (0,025%) moet gebruikt worden om jongeren (-26) in te schakelen. De regering besliste in maart om dat vierde deel voor jongeren te verhogen tot 0.05%.

“Met de ‘ingroeibanen’ willen we meer jobs voor jongeren creëren. We versterken hiermee de centrale prioriteit van deze regering: jobs”, aldus vicepremier en Minister voor Werk en Economie Kris Peeters. “We willen zo extra bruggen bouwen voor jongeren tussen het moment dat ze de school verlaten en aan hun eerste job beginnen. Bovendien kunnen in het concept van ingroeibanen ook oudere werknemers hun ervaring aan de volgende generatie doorgeven.”

Sectoren die voldoende inspanningen leveren voor ingroeibanen, kunnen extra financiële middelen krijgen op voorwaarde dat ze minstens 0,05% van de loonmassa voorbehouden voor ingroeibanen.
“We zullen er alles aan blijven doen om de brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt te slaan. Het VBO-forum Young Talent in Action levert daar een uitstekende bijdrage aan, en brengt alle betrokkenen samen. We kijken naar de jongeren, want zij moeten alle kansen krijgen om hun talenten te ontplooien. Ongeacht of ze dat nu doen in dienst van een bedrijf, of op eigen kracht."

"Maar, we kijken ook naar de werkgevers. We moedigen de bedrijven aan om meer te investeren in jongeren, om méér jonge mensen hun eerste kans op de arbeidsmarkt te geven. Dat het concept van de ingroeibanen zo enthousiast wordt onthaald, is dan ook een opsteker voor iedereen,” besluit Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters.

Bron: persbericht van het Kabinet van de Minister van Werk