EU-OSHA lanceert de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk 2018

Gepubliceerd op

Ieder jaar organiseert het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA) en zijn partners bewustmakingsevenementen in heel de Europese Unie en daarbuiten om de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk kracht bij te zetten. Het thema van dit jaar, dat centraal staat tijdens de boeiende reeks activiteiten die plaatsvinden van 22 t/m 26 oktober, is het beheer van gevaarlijke stoffen op de werkplek.

Deze campagne richt zicht speciaal op werknemersgroepen met specifieke noden, zoals migranten en jongeren, die blootgesteld worden aan risico’s.

EU-OSHA streeft ernaar werknemers, managers en het milieu te helpen door onderzoek te doen, een grote hoeveelheid praktische informatie te verzamelen en het bewustzijn te vergroten over het belang om gevaarlijke stoffen actief te beheren.
Gevaarlijke stoffen kunnen op vrijwel alle werkplekken worden aangetroffen. Van de bedrijven in de EU geeft 38 % aan dat er chemische of biologische stoffen op hun werkplekken aanwezig zijn, in de vorm van vloeistoffen, dampen of stof, zo blijkt uit de ESENER-2-enquête van EU-OSHA. Tijdens de Europese Week komen werknemers, managers en deskundigen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk bij elkaar om het bewustzijn rond gevaarlijke stoffen op de werkplek te versterken, beste praktijken uit te wisselen en een doeltreffend beheer van de veiligheid en gezondheid op de werkplek te bevorderen.

EU-OSHA werkt samen met een uitgebreid netwerk van nationale focal points, officiële campagnepartners , mediapartners en VGW-ambassadeurs van het Enterprise Europe Network . Zij werken tijdens de Europese Week samen aan een grotere bewustwording door het organiseren van een groot aantal evenementen, waaronder conferenties, wedstrijden, trainingssessies, tentoonstellingen en bijeenkomsten om te netwerken en goede praktijken uit te wisselen.

In België wordt op 23/10/2018 een colloquium georganiseerd over de aanpak van het gebruik van gevaarlijke stoffen.

Dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA: “Onze ESENER-enquête laat zien dat gevaarlijke stoffen in alle sectoren aanwezig zijn, bijvoorbeeld in traditionele branches als de bouw en de industrie, waar 50 % van de bedrijven in de EU ermee te maken heeft, en de landbouw, waar 62 % van de bedrijven in de EU met gevaarlijke stoffen in aanraking komt. We streven ernaar werknemers, managers en het milieu te helpen door onderzoek te doen, een grote hoeveelheid praktische informatie te verzamelen en het bewustzijn te vergroten over het belang om gevaarlijke stoffen actief te beheren”.

De huidige Awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek, die deel uitmaken van de campagne 2018-2019, onderscheiden organisaties die gevaarlijke stoffen actief beheren. In veel landen loopt de wedstrijd nog. Iedereen die onder de indruk is of zich geïnspireerd voelt door de uitzonderlijke of innovatieve manier waarop hun organisatie gevaarlijke stoffen beheert, kan contact opnemen met de nationale focal points om de inzending te bespreken. Wie daarentegen nog op zoek is naar advies over de beste manier om met gevaarlijke stoffen op het werk om te gaan, kan gebruikmaken van EU-OSHA’s nieuwe database met praktische tools en richtsnoeren .

EU-OSHA heeft ook zijn campagnetoolkit voor de campagne 2018-19 vernieuwd. Het bevat veel nieuwe voorbeelden van goede praktijken en biedt praktisch advies over het voeren van een effectieve campagne over alle VGW-onderwerpen, waaronder gevaarlijke stoffen. 

Links:

• Bezoek de Facebook-pagina van de Europese Week
• Ontdek de praktische tools en richtsnoeren
• Bekijk de vernieuwde campagnetoolkit
• Lees meer over de Awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek