De minister van Werk stelt de nationale strategie voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer voor

Gepubliceerd op

Minister van Werk Joëlle Milquet heeft op donderdag 27 november de nationale strategie voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer voorgesteld aan de pers.

Deze strategie heeft tot doel het aantal arbeidsongevallen binnen dit en vijf jaar met 25% te verminderen. Ze kadert in de Europese strategie voor veiligheid en gezondheid op het werk.

De statistieken van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) tonen aan dat het aantal arbeidsongevallen sedert 1985 met 30% is afgenomen. Sedert 2000 is deze constante afname van de ongevallen echter tot stilstand gekomen.

Het aantal ongevallen vermindert weliswaar in de meeste sectoren, maar deze vermindering wordt tegengegaan door een stijging van de ongevallen in de sectoren dienstverlening aan bedrijven (+11%), gezondheidzorg en maatschappelijke diensten (+4%). Deze sectoren zullen als prioritair beschouwd worden in de maatregelen ter bestrijding van de arbeidsongevallen.

De nationale strategie voorziet:

  • Het versterken van de preventie en het bevorderen van een gedragswijziging bij de werknemers door een cultuur van risicopreventie te stimuleren.;
  • Een versterking van de controle;
  • Prioriteit voor de risicosectoren;
  • De lancering in 2009 van een eerste grote enquête over de gezondheid en de veiligheid op het werk, wat een nieuw basisinstrument moet worden voor een nieuw beleid;
  • Het accent leggen op de werknemers ‘in transitie’;
  • Een plan in intens overleg met de sociale partners en door hen gedragen;
  • Een cultuur van constante evaluatie;
  • Een accent op nieuwe welzijnsvraagstukken (stress, alcohol en drugs, nieuwe technologieën, …).

Deze strategie is onderverdeeld in 5 programma’s en 12 belangrijke projecten. U kan alle bijzonderheden van deze programma’s raadplegen door het document “Nationale strategie voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer” te downloaden.

De statistieken over de arbeidsongevallen bevinden zich op de website van het Fonds voor Arbeidsongevallen.