Europese richtlijn over prikongevallen

Gepubliceerd op

Op 1 juni 2010 is de richtlijn 2010/32/EU gepubliceerd tot uitvoering van de kaderovereenkomst die verwondingen en infecties ten gevolge van prikongevallen in de gezondheidssector moet voorkomen.

Prikongevallen met scherpe voorwerpen zoals naalden vormen één van de grootste gezondheidsbedreigingen in Europa. Naar schatting vinden er jaarlijks meer dan 1 miljoen prikongelukken plaats.

De nieuwe richtlijn beoogt de uitvoering in de Europese Unie van het kaderakkoord dat de sociale partners, de European Hospital and Healthcare Employers’ Association (HOSPEEM) en de European Federation of Public Services Union (EPSU), op 17 juli 2009 hadden afgesloten. Het kaderakkoord stelt een integrale aanpak voor waarbij veel aandacht uitgaat naar opleiding, informatie en risicoanalyse.

In Europa werken ongeveer 3,5 miljoen mensen in de gezondheidssector. De Europese richtlijn heeft als doel een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren voor deze werknemers en prikongevallen te voorkomen.

Uiterlijk op 11 mei 2013 moet deze richtlijn in het nationaal rechtssysteem van de lidstaten zijn omgezet, eventueel via een overeenkomst tussen de sociale partners.

Meer informatie